Росен Желев "жили".

 

Това заглавие не е никак случайно. В сряда вечерта Росен беше навсякъде по терена и изигра основна роля за първата победа на Шерита М през този сезон. Той е и човекът, който поведе своите към зашеметяващия обрат от 1-2 до 7-2. Обрат, който доказва, че всеки един отбор, който вярва до край и се бори, може да победи. Така и стана в случая с Шерита М. Без нерви, без излишно напрежение, момчетата от Шерита си играха играта и този път, за разлика от предишните, се получи. И то в най-точния момент в това взривоопасно дерби в опасната зона. Дерби, което протече под знака на феър-плейя и коректната игра. Няма как да не поздравим и двата отбора за поведението им на терена въпреки големия залог. По този начин през всичките 60 минути се говореше само на футболен език. Този на Шерита надделя, но Филтър определено може да съжалява за изпуснатия шанс да вземе първи точки през сезона. Боби Бориславов и Димитър Александров отново бяха на ниво, но това не стигна. Както впрочем и физическата подготовка на "филтърци", които в края на мача позволиха обрата. За мен лично това е една от основните причини резултатът да набъбне така бързо в рамките само на няколко минути. Въпреки това можем да кажем, че лека-полека тимът на Филтър се подобрява и това скоро ще се усети. Да не забравяме, че голям брой от отборите в АПМШ играят заедно вече няколко поредни сезона. Изводът е, че постоянството и упоритостта са много важни елементи в играта, било то и на любителско ниво. Ако не вярвате, попитайте например Скорпион Шипинг или Карфур. 

Интрига до последната секунда.

 

Така си беше в първия мач за съботната ни програма. Три точки деляха двата тима преди началото на този двубой, но както и очаквахме се получи много равностойна среща. Обрати, воля, футбол, голове...така можем да обобщим случилото се днес. Но този мач така ме грабна, че си заслужава по-детайлен анализ. И да си призная се чудя от къде да започна. Може би от страхотните изяви на лидера на Инграм Майкро Алекс Чантов, или пък от напористата игра на Георги Белчев и Иво Игнатов, а защо не и от зашеметяващите последни минути на мача.

Нека се придържам към протокола и си карам хронологично. Това обаче, не означава и сухарско. А и в интерес на истината коментарът ми няма как да е такъв, имайки в предвид изявите на двата тима.

Тон в мача даде Любомир Стоянов, който с попадението си предостави летящ старт за Еврофутбол. След което съставът "се приземи", за да даде инициативата на Инграм. Защо ? Това беше моментът да се опитат да отбележат втори гол и да внесат смут в редиците на Майкро. Но не се получи и Алекс Чантов и компания се възползваха от това. Същият този Чантов изравни резултата, което "събуди" Еврофутбол и те поведоха отново в резултата чрез Георги Белчев. Показаха също така за пореден път, че могат да играят хубав футбол. Нещо, в което и не сме се съмнявали. Единственото, което не разбираме до момента е защо съставът играе толкова непостоянно в мачовете си. За 60 минути момчетата от Еврофутбол са способни на страхотни неща, но и на отпускане и предоставяне на инициативата на противника. Елемент, който на малък терен води често до неприятни моменти. Така се получи и днес с късните и победни в крайна сметка голове на Петър Праматаров. Обратът беше факт, а време за ново "събуждане" от Еврофутбол нямаше. За всичко това обаче огромна заслуга има и отборът на Инграм Майкро. Как да не поздравим тези момчета, които играят до последно, до съдийски сигнал. Така и стана победното попадение - след мъжка игра и страхотен пробив по крилото. Абе отвсякъде си миришеше на футбол, но ще спра анализа си тук, защото ме очаква страхотна вечеря на трапезата, а и да не забравяме, че е събота вечер ;-)

Това вече е друго нещо.

 

Става въпрос за игровото поведение на ПАО'13. Нищо общо с предишния им мач срещу Профис. Този път Юли Димитров и компания изглеждаха по съвсем различен начин независимо, че трябваше да потреперят, за да вземат трите точки срещу ДСВ Роуд. Съотборниците на Красимир Маноилов показаха отново, че първата им победа в първенството е просто въпрос на време. Изплъзна им се миналия кръг, изплъзна им се и този, но няма вечно да им бяга. Да не е Юсейн Болт тази прословута победа. По-важното в случая е, че ДСВ Роуд има кадри в тима си с които може да излезе от опасната зона. Визирам Красимир Маноилов, който днес направи много силен мач, а левачката му е класна и технична. Визирам също така един от голмайсторите в този мач Николай Димитров, както и Кристиан Петров, без да забравям и Дечко Дечков. Останалите играчи на тима също имат качества и трябва да продължават със същия дух и борба. Днес ги видяхме. Иначе нямаше да успеят да се върнат в мача и да изравнят резултата. Може би и ПАО'13 се отпусна след комфортната преднина в резултата. И все пак ДСВ има огромна заслуга, връщайки три гола пасив. За тяхно съжаление това не беше достатъчно за първи точки. Точките отидоха в лагера на ПАО'13, които могат да благодарят на спасителя си Юли Димитров, подпомогнат активно от класните Миро Стоянов и Димитър Петров "Кубето". 

Жаждата им е безкрайна.

 

Като жители на Марсилия, търсещи бутилки "пастис" в горещ летен ден, такива бяха играчите на Карфур за своята четвърта победа. Ей момчета, давам ви безценни идеи за рекламна кампания, ако скоро има седмица на френския "пастис" ;-)

Да оставим остроумието настрана (ако въобще има такова ;-), истината е, че се получи много хубав, здрав и динамичен мач благодарение на двата състава. Впрочем продължавам да се чудя как е възможно Ентреа Кепитъл да са само с три точки. Та тези момчета могат да играят футбол и го правят. Така беше срещу "скорпионите" в миналия кръг, така беше и днес срещу "франсетата". Но нещо все не им достига. Дали е повече реализъм в завършващата фаза, дали е по-стабилна защита или друг елемент...Факт е, че на Карфур в този му състав не му трябва покана, за да наказва съперниците си. Така се получи и днес чрез головете на Мартин Димов (Марто, сори, че не взе топката от мача след хеттрика ти, но е криза майна ;-) /използвам езика на Веско Христев/) и Андриан Иванов. Анди дори се отчете с две попадения, след като в края на първото полувреме забоде топката в собствената си мрежа. Готин гол ;-), но той не попречи на Карфур да вземе трите точки в този така динамичен и интересен мач. Такива искаме да гледаме, така че продължавайте в същия дух пичове.

P.S.Важи и за двата отбора ;-)

При Профис няма прошка дори и без Цветослав Зарев.

Едва ли точно играчите на БГ Електроник ще противоречат на едно такова изказване. Въпреки това те няма от какво да се срамуват, защото състезателите на Профис са достигнали този стадий на отборна игра, при който е трудно за новосформиран тим да се противопостави. Така се получи и днес. Истинска футболна лекция с доценти Самарджиев и Клеков. Двамата поведоха тима си към нов успех, а головата хиена Калин Преславски (и татко от няколко дни, честито Калине !, да ви е жива и здрава малката Елена) завършваше с хирургическа прецизност. Все пак БГ Електроник се бори до край и вкара три гола. В тима на "електроните" добро впечатление за пореден път направиха Божидар Ангелов и Янко Янев "Жълтия", но техните усилия нямаше как да стигнат за нещо повече. Не се ядосвайте момчета, Профис тепърва ще издава "наказателни фишове", ако продължава със същото настроение и лекота в играта. 

Голов трилър.

 

Унивег и Три Сигми оправдаха очакванията ни за резултатен и зрелищен мач. 18 отбелязани гола, интрига до последната минута и много технични изпълнения са основните акценти, върху които можем да се съсредоточим.

Началото на срещата мина изцяло под диктовката на Михаел Георгиев и компания, които искаха да решат възможно най-бързо мача. И нещата им потръгнаха по мед и масло с красив гол на Йоан Петков. Шутът му се изстреля с такава скорост, че за Росен Давидков беше невъзможно да реагира по какъвто и да било начин. Дори имаме информация от КАТ, че Йоан ще получи "честитка" в следващите дни, защото тупалката му е била с превишена скорост. Но това едва ли го вълнува особено много, тъй като с гола си той даде желания старт на тима си, който набра скорост и дръпна с четири гола в рамките на първите 11 минути. Минути, в които имаше само един отбор на терена и това беше съставът на Три Сигми. Пасове, много движение и бърз футбол успяха да ни накарат да следим с интерес изявите на Петракиев и компания. И точно когато най-малко очаквахме, Унивег отвърна на удара чрез Цоло Петров. Същият този Цоло наниза цели шест гола в този мач и беше с основна заслуга за достойното представяне на тима си. Достойно дори не е точната дума, нека кажем добро, тъй като при резултат 9:4 в полза на Три Сигми, Унивег стигна до 9:8 и беше близо до това да си тръгне с точката. В крайна сметка не се получи и мачът завърши с победа на символичните гости. Те обаче трябва да знаят, че мачовете в АПМШ се играят до последната минута и всяко едно отпускане може да доведе до неприятни последствия. Този път се измъкнаха и са предупредени за следващите, за да не се "опарят". 

"Скорпионите" са втори.

 

Наистина така се развиха мачовете от пети кръг, че Скорпион Шипинг се изкачи на втора позиция и диша във врата на Профис.

За целта обаче Милен Влахов и компания трябваше да се потрудят здраво срещу непредвидимия състав на Лопе Де Вега.

Преди началото на срещата ви бях предупредил, че този мач ще е оспорван и интересен, оказах се прав.

Факт е, че Скорпион Шипинг диктуваше като цяло темпото и дръпна в резултата с цели шест гола разлика до 42-та минута, но е факт също така, че Лопе Де Вега остави впечатлението, че има силите да се върне в мача във всеки един момент благодарение на напористите си младоци Стивън Петров и Стилиян Петков. За тяхно съжаление силите на тима им достигнаха само до намаляване на резултата, но не и до обрат. Такъв щеше да бъде по-реалистичен при повече баланс в тима. Засега този елемент липсва главно заради проблемите на вратарския пост където няма утвърден титуляр. Направо можем да си кажем, че Лопе Де Вега няма вратар и полеви играчи се редуват под рамката. Нещо, което изобщо не вълнуваше Скорпион Шипинг в слънчевия неделен следобед. Резултатът затвърждава думите ми.   

Опенкод се връща в играта.

 

Някои ще ме контрират, заявявайки, че те никога не са излизали. Може и да е така, но е факт, че този мач беше моментът за Сашо Терзиев и компания да покажат, че ще се намесят сериозно в борбата за титлата. Сякаш на феновете и любители на АПМШ им трябваше нагледно доказателство, за да повярват отново в тима след загубата от Скорпион Шипинг. След нея кредитът на доверие намаля, за да се възвърне лекичко с победата над Карфур и да се качи на макс след тази над Котън Клъб.

В неделното дерби имаше интрига и добър футбол. Основната заслуга на Опенкод е, че влезе в мача изключително концентрирано и организирано за разлика от Котън Клъб. Дали "котънци" бяха подценили своите съперници, само те си знаят. Факт е обаче, че първите 15 минути от мача бяха доста под нивото на състава. Нещо, за което "червените" могат да съжаляват, защото в крайна сметка те направиха разликата в мача. Късното събуждане на Котън Клъб не достигна за равенство или обрат, което доказва, че един мач се играе през всичките 60 или повече минути. Особено когато се играе срещу пряк конкурент за челните позиции. Опенкод доказа, че може да бъде такъв и ще трябва да затвърди добрите впечатления с постоянство в изявите си. Относно Котън Клъб, тимът едва ли ще си позволи отново лукса да подцени пряк съперник. Може и да греша, но ми се струва, че началните минути на мача отразяват точно едно такова поведение.

Да видим как ще продължат пътя си двата тима. Да не забравяме, че първенството е дълго и големите битки тепърва предстоят.

Един от най-спортсменските мачове от началото на сезона.

 

Така можем да определим срещата между Александър Логистикс и Куикдокс. Вярно е, че темпото на мача не беше от най-бързите в горещия неделен следобед, но пък за сметка на това двубоят си имаше други достойнства. Вече говорихме за прословутия и така желан феър-плей. Но не си мислете, че мачът между двата състава се ограничава до тук. Напротив, в него станахме свидетели на един от най-красивите голове на пети кръг дело на Владимир Гецов, в него видяхме, че Куикдокс израства като отбор въпреки загубата, в него се убедихме, че Александър Логистикс може да създава (и пропуска) много голови положения. Между другото в неделя пропуските бяха дело и на тима на Куикдокс. Инак той можеше и да изкопчи нещо от тази среща, но не успя. Така в крайна сметка трите точки отидоха в актива на Александър Логистикс, които се изкачиха на комфортното седмо място.